Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Licht en Trendy
in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

NL | FR

Het bontambacht van A tot Z

PELSVEILINGEN

Controle origine pels
Pels wordt voornamelijk verhandeld op internationale pelsveilingen. De grootste veiling is Kopenhagen Fur in Denemarken. Ruwe vellen uit diverse streken worden daar binnengebracht en vervolgens in twee groepen verdeeld naargelang hun herkomst.
Vellen afkomstig uit regio’s waar normen in voege zijn voor de pelsproductie worden samengebracht in één groep en voorzien van een OA-label (Origin Assured)

 

 

 

Sorteren vellen in loten
Vervolgens worden deze twee groepen vellen elk afzonderlijk samengebracht in loten volgens pelssoort, kwaliteit, grootte en kleur. Voor iedere pelssoort gelden eigen kwaliteitsnormen.
Voor de veiling van start gaat controleren gespecialiseerde inkopers uit de hele wereld de aangeboden vellen nauwgezet op kleurzuiverheid en -schakering, haarlengte, dichtheid van de vacht en eventuele gebreken.

 

 

 

Verkoop per opbod
De verkoop gebeurt bij opbod en met de hamerslag. De prijs is afhankelijk van de kwaliteitsnormen per pelssoort, de vraag en het aanbod. Kopers die bieden op pelzen met een OA-label hebben de zekerheid dat de vellen afkomstig zijn van een land waar erkende en gevestigde regelgeving of normen in voege zijn met betrekking tot de pelsproductie.
Parmentier biedt enkel op loten die aan de hoogste kwaliteitsnormen voldoen.

HET LOOIEN VAN BONT

Eeuwen oud ambacht
De aangekocht vellen worden vervolgens naar de looierij gestuurd. De ruwe vellen zijn hard en vettig. Door het looien worden zij zacht, soepel, duurzaam en bestand tegen bederf. Looien is een eeuwenoud ambacht. Vakmanschap en stielkennis zijn doorslaggevend voor de kwaliteit. Het looien gebeurt in verschillende stadia, volgens het eigen geheime recept van de looier.
Parmentier werkt met de beste Europese looiers die bovendien strenge milieunormen hanteren.

 

 

Nieuwe verwerkingstechnieken
De gelooide vellen kunnen eventueel nog een extra behandeling ondergaan zoals “epileren”. Daarbij worden de lange glanzende kroonharen uitgetrokken en bekomt men een zeer lichte pels met enkel nog onderwol en een fluweelachtig uitzicht.
Na het looien en eventuele extra behandelingen wordt de pels verstuurd naar het atelier van Parmentier in Meulebeke.

HET ONTWERPEN VAN HET MODEL

Voor de pelsbewerker aan de slag kan gaan, moet er eerst een model gecreëerd worden. Het model is de basis van elke pelscreatie. Het wordt ontworpen door de stylist terwijl de modelist ervoor zorgt dat het ontwerp perfect past. Ieder pelsontwerp wordt eerst in baalkatoen gemaakt.
De stylisten van Parmentier letten erop dat de creatie jong oogt en actueel is, maar toch dat tikkeltje tijdloze klasse bezit waardoor de creatie lang het mooiste kledingstuk in de garderobe van de koper blijft.

DE VERWERKING VAN BONT

Vel per vel versnijden
Pels is een natuurlijk product. Elke pels is verschillend van tekening, vorm, karakter en kwaliteit. Ook de haarlengte en de kleurtinten zijn altijd lichtjes anders. Dit is dan ook de reden waarom de pelsverwerking niet kan geautomatiseerd worden en nog steeds op ambachtelijke wijze gebeurd. De pelsbewerker draagt er zorg voor dat - ongeacht de gekozen verwerkingstechniek - die verschillen een mooi geheel vormen. De pelsbewerker kiest de geschikte vellen, de gepaste verwerkingstechniek en versnijdt ze. Een bijzonder secuur werk. Vakmanschap van het hoogste gehalte dat vele uren werk vraagt. Iedere creatie is een nieuwe uitdaging voor de pelsverwerker. Ieder afgewerkt stuk is finaal “one of a kind”.

 

Samen stikken
Na het versnijden van de pels wordt ze met de “overnaadmachine” (pelsnaaimachine) terug aan mekaar gestikt naargelang het gewenste eindresultaat. Een zeer fijn en delicaat werk dat enkel een ambachtsman of -vrouw met een ervaren hand aankan.

HET IN MODEL BRENGEN VAN HET BONTKLEDINGSTUK

Uittekenen pelspatroon op droogplank
Terwijl de stikster de samengestikte pels samenvoegt tot de diverse onderdelen - lichaam, mouw en kraag - van het kledingstuk tekent de pelsbewerker het patroon van de bontjas uit op een houten plank.

 

 

 

 

 

Opnagen pels op model
Vervolgens worden de diverse onderdelen van de mantel aan de lederzijde (achterkant) bevochtigd en zorgvuldig vastgenageld op de houten droogplank.
Dit nagelen gebeurt op het zojuist uitgetekende patroon. Een delicate operatie, want de wijze van nagelen beïnvloed sterk het finale uitzicht van de pelscreatie.

 

 

 

 

Uitsnijden pels volgens patroon
Na het drogen van de pels in model worden de diverse onderdelen van de mantel losgemaakt van de houten droogplank. Vervolgens wordt het patroon op de lederzijde van de pels gelegd en er nauwkeurig op uitgetekend.
Nadat het model zeer nauwkeurig is uitgetekend op de lederzijde van de pels wordt het met een vlijmscherp mes uitgesneden.

HET MONTEREN VAN DE PELSMANTEL

Samenvoegen onderdelen bontkledingstuk
Vervolgens kunnen de diverse onderdelen van het model - lichaam, mouwen en kraag - samengevoegd worden tot één kledingstuk. Dit gebeurd opnieuw met de “overnaadmachine” (pelsnaaimachine).
Is de montage afgewerkt, dan wordt de sluiting en de voering aangebacht.

 

 

 

Afwerking en controle pelsmantel
Sommige vellen zijn aan de lederkant in de looierij verwerkt tot nappa (lederlook) of daim. In die pelskledingstukken wordt geen voering meer geplaatst. Ze zijn extra licht en soepel en kunnen desgewenst door de klant aan beide kanten worden gedragen.

Bekijk enkele bontcreaties die onze bontwerkers hebben vervaardigd of kom langs in één van onze vijf verkooppunten om deze te passen.

Schrijf u in op onze e-nieuwsbrief met tips, trends en interessante weetjes over mode en onze producten.