Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Welke pels wordt omschreven als “het zachte goud”?

Welke pels wordt omschreven als “het zachte goud”?

Bijna gewichtloos, zijdeachtig, een beetje zoals satijn, glanzend, sprankelend en glinsterend, fonkelend en ongelooflijk mooi. En bovendien zeer warm en sterk”.  Zo werd sabelbont omschreven door een pelshandelaar toen het begin de 16de eeuw voor het eerst op de West-Europese markt werd aangeboden. 
De prijs van één vel sabelbont van topkwaliteit was toen gelijk aan 10 maal het gemiddeld jaarinkomen van een landbouwersgezin. Door deze hoge prijzen trokken in de 17de eeuw duizenden jagers naar het verre Siberië op zoek naar sabelbont, dat omschreven werd als “het zachte goud”. Ook vandaag is sabelbont nog altijd de duurste pels.  Het meest begeerde sabelbont komt uit de regio Barguzin, in Siberië. 

De sabelmarter is een klein dier dat lijkt op een kruising van een wezel en een kat.  Er bestaan 7  natuurlijke kleurtinten afhankelijk van de regio en het tijdstip van het jaar: gaande van zandkleur over beige en diverse tinten bruin tot bijna zwart. Typisch voor mooie pels in sabelbont is de aanwezigheid van zilverkleurig haartopjes, die de pels doen sprankelen en glinsteren. 
De sabelmarter is een carnivoor die ‘s nachts actief is. Daarnaast leeft de sabelmarter in extreme weersomstandigheden in onherbergzame gebieden. Hierdoor is het jachtseizoen beperkt tot 7 maanden per jaar. Het verkrijgen van deze pels is dus geen evidente zaak en dit verklaart dan ook  zijn hoge prijs.
Sabelbont wordt slechts 4 maal per jaar te koop aangeboden en dit uitsluitend op de bontveiling “Sojuzpushnina” in Sint-Petersburg ( het vroegere Leningrad) in Rusland.