Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Waarom zijn mensen behaard ?

Waarom zijn mensen behaard ?

Wist u dat mensen, per vierkante centimeter, even veel haren op de huid hebben als apen? Het is enkel de densiteit van het haar die in de follikels groeit dat vele malen kleiner is.

Biologen stellen zich al lang de vraag wat de functie is van die lichaamsbeharing bij mensen. Bij bijvoorbeeld apen heeft lichaamsbeharing een isolerende werking. Ze dragen immers geen kleding. Daarnaast heeft de kleur van het haar bij dieren een opvallende, signalerende of juist camouflerende werking.

Een onderzoek aan de Sheffield University dat gepubliceerd werd in  Biology Letters geeft een antwoord op deze vraag. Dit concludeert dat mensen nog steeds lichaamsbeharing hebben voor detectie van en bescherming tegen insecten. In de studie werden 19 mannen en 10 vrouwen gebruikt voor een experiment. Op hun ene hand werd een stukje huid geschoren en ingesmeerd met een lokmiddel voor wandluizen. De andere arm werd ook ingesmeerd maar niet geschoren. En wat bleek? De behaarde huid reageerde sneller op de aanwezigheid van de luizen. Gemiddeld werden de bewegingen van het insect elke vier seconden gedetecteerd. Op de geschoren huid duurde het gemiddeld tien seconden. Voor de wandluizen was het met andere woorden op ongeschoren huid lastiger om een goed stukje vlees te vinden om in te bijten. 

Maar dit gaat niet op voor alle haar. Zo is functie van neushaar, dat het onderwerp vormde van een parallel onderzoek aan de Hacettepe University School of Medicine in Turkije, anders. Neushaar fungeert als een filter tegen toxische stoffen, bacteriën, virussen en andere zaken die we inademen. Die worden dan bij het niezen door het lichaam opnieuw afgestoten. Slikken we ze toch in dan treedt een tweede filter in actie, namelijk die van het maagzuur. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat mensen, die een dichtbehaarde neus hadden, tot driemaal minder aan astma leden dan mensen met weinig neusharen. Het uittrekken van neusharen is dan ook niet aanbevolen. Vooral ook omdat die handeling kleine infecties in de neus bevordert.
Maar wat lichaamsbeharing bij mensen, in tegenstelling dieren, niet doet is beschermen tegen koude. Gelukkig bestaat daarvoor de pelscollectie van Parmentier…