Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Waarom staat de sluiting bij vrouwen- en mannenkleding anders?

Waarom staat de sluiting bij vrouwen- en mannenkleding anders?

Wellicht is het u ook al opgevallen: behalve de snit is er nog een ander verschil tussen mannen- en vrouwenkleding: de knopen of ritssluiting staan aan de tegenovergestelde kant. Maar waarom?

Er bestaan diverse theorieën hierover.
De eerste plausibele theorie heeft te maken met het rollenpatroon van man en vrouw in de middeleeuwen.
De vrouw is doorgaans de persoon die voor de baby zorgt. En gezien de meeste mensen, en dus ook vrouwen, van nature rechtshandig zijn houden zij hun baby daarom op de linkerarm. Zo hebben ze hun rechterhand vrij voor van alles en nog wat te doen. Onder andere voor het openen van hun hemd om borstvoeding aan de baby te kunnen geven. Door de knoopjes aan de linker zijde van de blouse te zetten heeft zij zo vlotter toegang tot de borst.
De man daarentegen is de persoon die doorgaan betrokken is bij geweld om zichzelf of zijn gezin te beschermen. Bij dreiging heeft een man de neiging om de vijand recht aan te kijken en zijn linkerkant als schild te gebruiken. Zijn linkerhand wordt doorgaans gebruikt om een schild of iets anders vast te houden om afkomend geweld af te weren. Zijn rechterhand heeft hij vrij om een wapen te hanteren. Wanneer de overlapping van de kleding van links op rechts was, dan kon de top van een zwaard van een vijand niet per ongeluk tussen de openstaande kleding blijven steken.

Een tweede plausibele uitleg verwijst naar de Renaissance en het Victoriaanse tijdperk. Vrouwen droegen dan ingewikkelde kleding bestaande uit diverse lagen die dichtgehouden werden met haken en lintjes. Vrouwen van een zekere standing hadden dan een dienstmeisje om hen te helpen bij het aankleden. Door de sluiting in spiegelbeeld te plaatsen was het gemakkelijker voor deze dienstmeisjes om de dame aan te kleden.