Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Vijf coole dingen die u wellicht niet wist over pels

Vijf coole dingen die u wellicht niet wist over pels

COOL  DING # 1: Pels heeft wellicht de mensheid gered.
Nieuw wetenschappelijk onderzoek suggereert dat de mens (Homo Sapiens) de ijstijd heeft weten te overleven in tegenstelling tot de Neanderthalers omdat hij bontkleding wist te maken. Dierlijke resten rond opgravingen bij Neanderthalers tonen geen sporen van pelsdieren. Dit in tegenstelling bij opgravingen van Homo Sapiens. Daar vindt men resten van vos, konijn, nerts en veelvraat. Dit zijn dezelfde pelsdiersoorten die de inheemse Canadese bevolking nu nog altijd draagt. (Bron: http://phys.org/news/2016-08-neanderthals-failure-parkas-demise.html#jCp ).

 

COOL DING  # 2: Het zitvlak van de bever wordt gebruikt als smaakversterker in voeding.
De volgende keer als u de woorden “natuurlijke smaakversterker” op de verpakking van voedingswaren aantreft, denk eraan dat het kan gaan om castoreum. Castoreum of bevergeil is afkomstig van de bever. Bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen waarin castoreum wordt gevormd. Bevers gebruiken dit voor het invetten van hun vacht. De mens gebruikt dit bevergeil in parfum en als smaakstof in ijsjes, onder meer voor vanille- en karamelsmaken. Het castoreum is een nevenproduct uit de pelshandel.

 

COOL DING  # 3: Talrijke Noord-Amerikaanse en Canadese steden waren oorspronkelijk handelsposten van de pelshandel
De zoektocht naar pels in de 19de eeuw deed trappers steeds verder het binnenland van Noord-Amerika en Canada intrekken.  Vele van de hedendaagse dorpen en steden op de grens tussen Amerika en Canada vinden hun ontstaan als een handelspost van de pelshandel. Een groot deel van de huidige grens tussen Canada en de Verenigde Staten van Amerika komt overeen met de grens tussen twee grote jachtgebieden die in de 19de eeuw gecontroleerd werden door de twee grootste rivaliserende pelscompagnies van toen. De American Fur Company met haar hoofdzetel in New York en de North West Company met haar hoofdzetel in Montreal. De American Fur Company was, samen met haar dochterondernemingen, in 1834 de grootste commerciële organisatie van de Verenigde Staten.

 

COOL DING # 4: Nerts zorgt voor heerlijke krabsalades.
Zeekrabben eten zowat alles wat ze op de zeebodem vinden. Maar zeehonden en zeeleeuwen lusten zeekrabben. Dus om te verhinderen dat deze dieren zich aan de zeekrabben te goed doen gebruiken de krabproducenten nertsballen vervaardigd uit het slachtafval van de pelsdierenhouderij. Krabben vinden hun voedsel door middel van geur, en hoe sterker iets ruikt, hoe lekkerder ze dit vinden. Deze nertsballen hebben een speciale geur die krabben blijkbaar aantrekt, maar die zeehonden en zeeleeuwen niet kunnen uitstaan. Zo zorgen deze nertsballen voor grote, dikke krabben en blijven de zeehonden en zeeleeuwen uit hun buurt.

 

COOL FACT # 5:  Een wagen wordt sneller in mekaar gestoken dan een pelsmantel.
Door de industrialisering verdwijnen steeds meer ambachten en worden ze nog slechts beoefend als demonstratie voor een museumpubliek. Dit is niet het geval wat het  pelsambacht betreft. Gezien elke pels verschillend is van tekening, vorm, karakter en kwaliteit en ook de haarlengte en de kleurtinten altijd lichtjes anders zijn, is men er nog altijd niet in geslaagd de pelsverwerking te automatiseren. Daardoor is ieder afgewerkt pelskledingstuk finaal "one of a kind" en nog altijd zeer arbeidsintensief.  Vele wagens worden nu sneller gemaakt dan dat een pelsmantel wordt gemaakt !