Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Leder of daim? Waar moet u op letten bij uw keuze?

Leder of daim? Waar moet u op letten bij uw keuze?

Een vest of kort manteltje in leder of daim zijn ideaal voor het tussenseizoen. Dit is te wijten aan de combinatie van de winddichtheid en de ademactiviteit van deze natuurlijke materialen.

Leder en daim beschermen tegen een fris windje, maar wanneer het kwik wat oploopt blijven leder en daim aangenaam om dragen door hun ademactiviteit. Daardoor geven ze niet snel het gevoel té warm te zijn. Dit in tegenstelling tot vele andere winddichte kledingmaterialen. Maar wat is nu de beste keuze: leder of daim? Beide materialen hebben hun specifieke eigenschappen.

Leder
Bij het maken van leder worden de haren van de huid verwijderd maar het bovenste deel van de huidlaag, de nerfzijde, blijft volledig behouden. Deze nerfzijde heeft een sterke structuur. Het uitzicht en aanvoelen van deze nerfzijde hangt sterk af van de wijze waarop het leder werd gekleurd.
De mooiste leders worden gekleurd met verf op basis van aniline. Deze soort verf dringt diep in het leder door en
vormt geen laag die boven op het leder blijft liggen. Bij aniline leder is de huid dus door en door gekleurd en staan de poriën van de nerftzijde volledig open. Het leder voelt daardoor zijdezacht aan en heeft een prachtige satijnglans. 
Bij gepigmenteerd leder  is er boven op het leder een verflaag aangebracht, die alle foutjes in het leder bedekt. Maar door deze verflaag boven op het leder gaat ook een beetje de soepelheid en vooral de schoonheid en het zachte gevoel van het leder verloren. Dit soort leder wordt niet gebruikt in top-collecties en zal u dan ook niet in de Parmentier-collectie terugvinden.

Daim
Bij daim wordt de binnenkant van de huid bewerkt en deze wordt finaal de buitenkant van het kledingstuk. Daim is dus in feite een “omgekeerd leder”.  Bij daim is er geen nerflaag meer aanwezig. Daardoor voelt het zachter aan dan leder en is het ook soepeler.  Een kledingstuk vervaardigd uit daim van lage kwaliteit zal echter snel zijn pasvorm verliezen wegens de afwezigheid van de nerfzijde. Daim van goede kwaliteit voelt soepel aan en bezit een zekere stevigheid in zijn structuur. Kies daarom voor daim die soepel aanvoelt én er tevens ietsje strak uitziet. Daimkleding van top kwaliteit zoals bij Parmentier wordt bovendien ook op bepaalde plaatsen verstevigd. Dit garandeert dat de pasvorm blijft en uw aankoop er lang als nieuw blijft uitzien.

Bekijk enkele van onze exclusieve vesten in leder en daim. Voor nog meer modellen kan u terecht in onze 5 verkooppunten.