Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Hoe de rebelse biker vest een mode-icoon werd

Hoe de rebelse biker vest een mode-icoon werd

De biker vest was het symbool voor het rebelse karakter van de jonge generatie uit de jaren vijftig. Iedereen kan zich wel een foto voor de geest halen van Marlon Brando, James Dean of Andy Warhol  met zo’n stoere jacket. Een vest die ook vandaag nog steeds scoort met zijn stoere uitstraling maar die tegenwoordig ook een mode item is.

De eerste biker vest werd ontworpen door een Harley-Davidson dealer uit New York. Hij liet een extra sterke, windbestendig lederen vest maken. Om de look te laten aansluiten bij het ruige imago van de Harley-Davidson motoren werd de vest voorzien van details die kenmerkend zijn geworden voor de biker vest: een riem aan de onderkant, afwerking met metalen studs en veel zakken die tijdens het rijden gemakkelijk toegankelijk moesten zijn. Het jack werd bekend als de ‘Perfecto’ en kostte in die tijd iets meer dan vijf dollar.

Deze stoere vest won sterk aan populariteit in de jaren ’40 en ’50. Niet alleen onder motorrijders maar ook onder niet-motorrijders als een mode item. Vanaf de jaren ’60 werd tussen de twee doelgroepen een duidelijke scheiding waarneembaar. Motorrijders bleven trouw aan het originele model dat zelfs een nog ruigere look kreeg door het toevoegen van nog meer studs, stiksels en logo’s. De vesten die men in de rekken van gewone kledingzaken aantrof, kregen net een minder agressieve look door het weglaten van studs en het aantal zakken te beperken.

Vandaag is de biker vest een echt fashion item die je ook bij top modemerken terug vindt. Deze biker vest in zijn ‘fashion’ vorm is nog altijd een duidelijk herkenbaar item maar toch anders. Het model is slanker en eleganter, het accent ligt minder op zijn oorspronkelijke functionaliteit  en is daardoor draagbaarder en gemakkelijker te combineren.