Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

De psychologie achter kleurrijke mode

De psychologie achter kleurrijke mode

Het zal velen al opgevallen zijn dat het modebeeld kleurrijker is geworden. Op de catwalks was met de voorstelling van de herfst/winter collecties voor 2017/18 opvallend veel kleur te zien. Wat zit er achter de opkomst van dit meer kleurrijk modebeeld?

Kleuren weerspiegelen een scala van emoties, individueel maar ook collectief.
De acceptatie van kleuren wordt, volgens bepaalde deskundigen, bepaald door de collectieve stemming van een bepaald tijdperk en de economische conjunctuur. De Gentse professor Helmut Gaus (doctor in de nieuwste geschiedenis) verrichte  een studie over de cyclische bewegingen in de economie en modekleuren. Hij stelde vast dat economische golfbewegingen een gevolg zijn van angst, die op hun beurt niet enkel de prijzen in de economie maar ook de mode en de kleuren in het modebeeld beïnvloeden. Tevens stelt hij dat mode eveneens als een barometer voor de toekomst kan dienen.
Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat maatschappelijke veranderingen vaste reacties uitlokken van de massa. Maatschappelijke veranderingen zijn in feite een complex geheel van externe gebeurtenissen die finaal zeer specifieke reacties op de meest verschillende terreinen van het menselijk gedrag tot gevolg hebben. Deze reacties komen tot uiting in emoties en uiterlijke gedragingen, onder meer ook in de mode.

Meer kleur en opwaartse conjunctuur
Aan de hand van de analyse van menselijke reacties op vroegere conjunctuurbewegingen is het dus mogelijk het gedrag van morgen te bepalen, aldus de professor. In zijn onderzoek toont hij aan dat deze golfbeweging vrij regelmatig verloopt in cycli van een vijftigtal jaren, met daarin 25 jaar stijging en 25 jaar daling. De recentste golfbeweging werd halfweg de vorige eeuw ingezet. Zo was het einde van de jaren vijftig, de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig een lang aanhoudende stijgende conjunctuur. De verdere jaren zeventig, de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig worden daarentegen gekenmerkt door een lang aanhoudende dalende conjunctuur. Het valt dus te verwachten dat we vandaag de dag, aldus professor Gaus,  sterk zullen teruggrijpen naar elementen uit de jaren zestig en zeventig. Dit merken we volgens Helmut Gaus ook beetje bij beetje in de mode waarin steeds meer elementen van die periode opduiken. Een één van die element is meer kleur in het modebeeld.

En gezien professor Gaus tevens stelt dat mode tevens als een barometer voor de toekomst kan dienen, zouden we daaruit ook kunnen afleiden dat we stilaan terug in een opwaartse conjunctuurbeweging zijn beland.

Gekleurde persianer