Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Licht en Trendy
in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

NL | FR

Swakara

Swakara

SwakaraSwakara is de commerciële benaming voor de pels van het karakoellam afkomstig uit Zuid-West Afrika. De pels van het karakoellam wordt ook Astrakan, Persianer of Breitschwanz genoemd maar enkel de pels van lammeren uit Zuid-West Afrika hebben de handelsnaam Swakara.

Wat is “Astrakan” eigenlijk?

Astrakan is de pels van het karakoellam. Dit is het lam van het karakoelschaap. Dit schaap leeft in woestijnachtige gebieden. Het is het belangrijkste huisdier in Kazachstan, Oesbekistan, Tadzjikistan en Toerkmenistan. Verder vinden we het Karakulschaap ook terug in Zuid-Afrika, Namibië, Afghanistan en Argentinië.

Het karakoellam

Wanneer de kudde haar jongen werpt wordt het aantal dieren te groot in verhouding tot het beschikbare voedsel in deze weinig vruchtbare gebieden. Een gedeelte van de lammeren wordt daarom na enkele weken geslacht en hun pels komt in de handel terecht. De pels van volwassen schapen heeft een compleet ander uitzicht en wordt niet in de pelshandel gebruikt, maar wordt van zijn wol ontdaan en als leder verwerkt.

Astrakan, Persianer, Breitschwanz en Swakara

De pels van het karakoellam is in België ook bekend onder de naam Persianer, Astrakan en Breitschwanz. Deze namen worden door elkaar gebruikt maar hebben elk een eigen origine of betekenis.

Astrakan: de naam Astrakan komt van de stad Astrachan in Rusland. Deze streek is een leverancier voor vooral zwarte karakoelvellen met een sterk krullende haarstructuur.

Persianer: deze benaming wordt gegeven voor vellen afkomstig van Iran (het vroegere Perzië). De vellen uit deze regio hebben een platte krul. Uit deze regio komen veel grijze vellen. Deze worden dan meestal "Afghans" genoemd.

Swakara is de afkorting van South West Afrikan Karakul en het handelsmerk van pels afkomstig uit Zuid- West Afrika. De vellen uit deze regio worden op de bontveiling in Denemarken (Kopenhagen Fur) volgens dezelfde kriteria als nertsvellen gesorteerd en krijgen dezelfde kwaliteitslabels toegewezen: Kopenhagen Platinum en Kopenhagen Purple zijn de mooiste kwaliteiten. De Swakara vellen zijn de enige karakoelvellen die verkrijgbaar zijn met een Origine Assured Label.

Breitschwanz is een benaming die afkomstig uit het Duits en betekent vetstaartschaap. Het karakoelschaap slaat gedurende het voorjaar en de zomer vetreserves op in zijn staart, die breed wordt, om daar in de winter op de teren. Vandaar de naam Breitschwanz.

Wat kan men doen met een oude mantel in Astrakan, Persianer, Breitschwanz en Swakara?

Deze pelssoort is uiterst geschikt voor het herwerken naar iets jong en vlot draagbaar. Bij het remodeleren naar een vest wordt het kledingstuk ook veel lichter. Vele dames zijn aangenaam verrast als ze ontdekken wat voor moois er uit zo'n oud kledingstuk kan gemaakt worden. U bent welkom in onze vijf verkooppunten voor meer informatie. Vergeet uw mantel niet mee te brengen, dan kunnen wij u veel beter adviseren.

Schrijf u in op onze e-nieuwsbrief met tips, trends en interessante weetjes over mode en onze producten.