Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Licht en Trendy
in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

NL | FR

Parmentier - The Story

Parmentier - The Story

Wij werken met wat de natuur ons schenkt: eeuwige schoonheid

Wat is tegelijkertijd zacht, sensueel, duurzaam, uniek en persoonlijk? Het antwoord is eenvoudig: outerwear op basis van natuurlijk materiaal. En stel je voor dat je bont, leder, daim, kasjmier…, zo zou kunnen snijden, dat het voelt als een tweede huid? Wel, dat kan! Want in onze familie zijn we al 3 generaties gepassioneerd bezig met natuurlijke materialen te verwerken tot supercomfortabele kledingstukken met tijdloze elegantie. Omdat niks zo leuk is als werken met wat de natuur ons schenkt. Lees mee hoe we eeuwige schoonheid binnen handbereik brengen.

“Als mensen ons vragen wat wij doen, dan zeggen we altijd: wij werken in de slow fashion”, aan het woord zijn Alain en Christian Parmentier. Zij erfden hun passie van hun moeder, die op haar beurt de microbe van thuis uit meekreeg. “Onze jassen zijn geen seizoenproducten”, vertelt Christian, “een kledingstuk van pels, leder, daim of kasjmier koop je voor vele jaren, niet om na drie maanden weg te gooien in de kledingcontainer.” Alain vult hem meteen aan: “En omdat wij vinden dat onze klanten, zowel dames als heren, de tijd moeten krijgen om weloverwogen te kiezen, geven wij hen ook de aandacht die ze verdienen bij zo’n keuze. Winkelen bij Parmentier is binnentreden in een wereld van schoonheid en sensualiteit. Rustig genieten is dus de boodschap voor onze klanten.”

Kleren met geschiedenis
Dat de familie al drie generaties haar eigen atelier heeft in Meulebeke, betekent ook dat elke creatie van Parmentier een authentiek stuk vol ambachtelijke vakbekwaamheid is. Christian koestert die erfenis: “Op die manier hebben we ook de crisis in de bontsector overleefd in de jaren 1980. Terwijl de markt werd overspoeld door goedkope kant-en klare importpels, koos mijn moeder resoluut voor haar eigen ontwerpen en werkwijze.”

Alain leerde nog een waardevolle les van zijn moeder: “Mama was een commercieel natuurtalent: ze had altijd goed de vinger aan de pols van de klanten en begreep precies wat mensen wilden. ‘Het zijn de klanten die ons inspireren’, was haar motto. Toen ze bijvoorbeeld merkte dat jonge mensen in de jaren 1990, bont oubollig vonden, aarzelde ze niet om een heel nieuwe lijn te ontwerpen en daarnaast het assortiment te verrijken. Zo werden we een breed merk van outerwear. Letterlijk vertaald is het ‘bovenkleding’, maar dat woord is te beperkt voor de variatie aan producten die we inmiddels aanbieden. We willen een referentie zijn voor klanten die op zoek zijn naar sensuele luxe.  Er kwamen naast pels ook creaties in omgekeerd lam, daim en zelfs zijden regenjassen in ons gamma, ook voor heren.”

Een jas kopen in een bedrijf met zo’n geschiedenis is niet meer of niet minder dan een totaalbelevenis. “We geven je de tijd om te voelen wat de kledij met je doet”, vertelt Alain, “Op die manier kan een klant binnenkomen voor een nertsmantel, maar naar buiten gaan met een cape in kasjmier afgezoomd met vos, of een poncho in nerts of een vest in omgekeerd lam. Wij willen gewoon iedere klant zo mooi mogelijk maken. We bekijken welke jas uit ons assortiment het beste past bij jouw persoonlijkheid. Dat kan omdat we modellen hebben in diverse maten, kleuren en patronen. Als je het perfecte model en de juiste kleur gevonden hebt, dan passen we die in ons eigen atelier – indien nodig- op maat aan voor jou.” Zo krijg jij als je bij Parmentier binnenstapt dus een uniek stuk mee dat helemaal beantwoordt aan jouw verlangen.

Comfortabel en tijdloos elegant
De kwaliteit van het materiaal in de Parmentier-ontwerpen, zorgt ervoor dat de creaties decennia meegaan. Sommige stukken worden zelfs doorgegeven van generatie op generatie, van moeder op dochter. “Dat is mooi om te zien”, zegt Alain Parmentier, “Want zo krijgt kledij een enorme emotionele waarde. Er kan een heel levensverhaal in een bontjas zitten. Maar omdat modellen en trends veranderen, kan je met de bontjas van je grootmoeder, moeder of tante, ook terug bij ons naar de winkel om die daar te laten bijwerken of -om het in computertermen te zeggen- refurbishen. Daarvoor hebben we een gespecialiseerde afdeling. Zo maken we een jas met een geschiedenis, klaar om een heel nieuw hoofdstuk te schrijven van jouw levensverhaal met respect voor wat voorafging. Dat is juist zo leuk aan pels. Mensen dragen al eeuwenlang bont. Elke tijd geeft er zijn eigen accenten aan. Rubens schilderde van zijn tweede vrouw Hélène Fourment al een gewaagd portret met een pelsmantel. Het is een product dat nooit verouderd of uit de tijd is. Maar dat belet niet dat wij in het bedrijf wel altijd bezig zijn met innovatie en andere natuurlijke materialen. Ons leder en omgekeerd lam wordt bijvoorbeeld gesneden met een ultramoderne machine die ook gebruikt wordt bij automerk Bentley voor de bekleding van hun zetels.”

Natuurlijk stellen mensen bij bont, en bij uitbreiding bij elk product van dierlijke origine, vragen over dierenwelzijn. “Wij gaan altijd voor ethisch verantwoorde pelsproductie”, zegt Christian daarover. Hij is van opleiding dierenarts en is dus zelf erg gevoelig voor het onderwerp: “We werken altijd met pels waarvan we de origine kennen. We onderschrijven daarom ook met groot enthousiasme het nieuwe FurMark-label. Vanaf 2020 garanderen we op die manier een wetenschappelijk gecontroleerd traceerbaarheidslabel voor ons basismateriaal. Daardoor krijg je als klant de zekerheid dat het bont dat je aankoopt voldoet aan de hoogste internationaal normen op het vlak van dierenwelzijn en ecologische duurzaamheid.” 

Natuurlijk staat het oerproduct van Parmentier, het bont, voor karaktervolle luxe. “Maar je hoeft niet altijd een volledige jas in bont te kopen om dat te ervaren”, glimlacht Alain. “Voor ons betekent luxe geen overdaad, maar wel comfort met een vleugje glamour. Een bontkraag op een jas in kasjmier, leder of daim geeft ook al een tijdloze elegantie. En een regenjas met zachte pels binnenin is pure verwennerij, zowel voor dames als heren.”

Wanneer je naar een verkooppunt van Parmentier komt, helpen we je dus graag om te  schrijven aan jouw eindeloze verhaal vol zachtheid, sensualiteit, comfort en glamour.

 

 

Tijdslijn 1962 - 2017