Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Waarom vrouwen dragen wat ze dragen.

Waarom vrouwen dragen wat ze dragen.

Socioloog Sophie Woodward deed een onderzoek naar de inhoud van de kledingkast van vrouwen en waarom ze elke ochtend specifiek voor bepaalde kleding kozen.

Daaruit blijkt dat vrouwen allemaal ‘gewoontekleding’ hebben. Dit is kleding waarvan we weten dat ze voor ons werkt: we voelen er ons goed in en ze past in onze levensstijl omdat alles klopt op fysiek, esthetisch én sociaal vlak. Het zijn kleren die je het gevoel geven dat je jezelf bent. Langzaam maar zeker ontwikkelen we dus allemaal gewoontekleding waarvan we weten dat die altijd min of meer oké is. Uiteraard moet een outfit ook passen in de specifieke context. We dragen geen jogging om naar een begrafenis te gaan en geen klassieke kleding op een party vol fashionista's.

Sommige vrouwen kiezen ook hun kleding in functie van de persoon die ze graag zouden willen zijn. Daarbij spelen leeftijd, vrouwelijkheid, seksualiteit, smaak en huidige modetrends allemaal een rol.

Leidinggevende vrouwen en vrouwen die in de publieke belangstelling staan gaan hun kleding gebruiken als een visueel communicatiemanier of om een statement te maken. Een politica of vrouwelijke CEO wil op een doorsneedag niet als vrouw maar als een competente persoon aanzien worden. Vroeger maten ze zich vaak een mannelijke stijl aan zoals mantelpakjes, veel grijs en geen franjes, maar nu proberen ze daar ook meer een eigen en vrouwelijk accent aan te geven. Zo zorgde aftredend Bondskanselier Angela Merkel met haar gekleurde jasjes dat ze altijd opviel tussen al die donkere herenpakken. De Franse Christine Lagarde doet dit met kleurrijke sjaals en Theresa May met opvallende halskettingen en modieuze schoenen. Michelle Obama kiest altijd voor een 'doorsnee Amerikaanse-met-smaak-en-geld'-look.  De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern daarentegen kiest bewust voor neutrale en onopvallende outfits omdat deze volgens haar eigen zeggen ‘niets toevoegen en dus ook niet afleiden’.

 (Bron Knack-Weekend – Lifestyle 7/09/2021)