Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Hoe de beste pels voor u kiezen?

Hoe de beste pels voor u kiezen?

Het kiezen van de beste pels voor u is als het kiezen van een auto. De meesten van ons kunnen zich geen auto veroorloven voor elke activiteit of behoefte, dus we kiezen de belangrijkste - bijvoorbeeld de kinderen naar school brengen en boodschappen doen - en kopen dienovereenkomstig.

Bij Bont is het hetzelfde. Tenzij we een ander bontjasje kunnen betalen voor elke gelegenheid, moeten we zorgvuldig kiezen met onze persoonlijke levensstijl in gedachten. De eerste vraag is eenvoudig: wat is de belangrijkste functie van uw bontjasje? Voor wagens is dat om van A naar B te rijden, voor bont is het om ons warm te houden.
Maar net als bij auto's, moet ons bontjasje meestal multifunctioneel zijn. Ja, we willen ons warm houden als we bezig zijn met onze dagelijkse activiteiten, maar we willen er waarschijnlijk ook geweldig uitzien tijdens een avondje uit. Dus de tweede vraag is vaak: hoe brengen we schoonheid in balans met functionaliteit?

Voordat u stijlen en bontsoorten gaat uitkiezen, vraagt u uzelf af hoe u uw bontjas het meeste zal dragen. Zal u lange wandelingen maken aan onze winderige kust of gaat u liever shoppen en geregeld uit eten? In het eerste geval zal warmte en functionaliteit primeren, in het tweede geval zal de stijl en de look wellicht belangrijker worden.


Sabelbont

Prioriteit: warm hebben.
De meeste pelssoorten hebben twee soorten haar - lange, glanzende kroonharen en korte, fijne onderwol. De meest populaire bontsoorten - nerts, vos, sabelbont, coyote en anderen - combineren mooi de kroonharen met de dichte onderwol. Sommige bontsoorten (nerts, bever) kunnen worden "geëpileerd", wat betekent dat de kroonharen worden verwijderd en/of "geschoren" tot op de hoogte van de ondervacht. Dit vermindert de dikte en het gewicht van het kledingstuk en zorgt voor een slanker silhouet met behoud van de warmte.
Een omgekeerd lam is gemaakt van schapenvacht, waarbij de wol tot op een bepaalde hoogte is afgeschoren om de dikte te verminderen, vandaar de Engelse benaming Schearling. Omgekeerd lam wordt vaak "omgekeerd" gedragen, met de pelskant naar binnen, tegen het lichaam, wat de warmtesensatie ten goede komt. Sommige bontsoorten (bv persianer ) worden "plat" bont genoemd omdat ze geen onderwol hebben, maar alleen kroonharen. Hoewel zeer mooi, zijn deze bontsoorten niet veel warmer dan een goede lederen jas. Daardoor kunnen ze ook gedragen worden in het tussenseizoen.
Samenvattend, als warmhouden essentieel is bij het nemen van de beslissing, kijk dan wat de profs gebruiken: Eskimo’s, poolreizigers en ijsvissers. Maar als u gezellig warm wil hebben en in normale winterse omstandigheden er geweldig wil uitzien, zullen de meeste populaire bontsoorten als nerts, persianer en omgekeerd lam de klus klaren.


Omgekeerd lam

Prioriteit: droog houden.
Droog blijven is onderdeel van warm houden, omdat nat zijn het koudegevoel enorm verhoogt. Als u verwacht dat uw kleding vaak wordt blootgesteld aan regen, heeft u drie slimme keuzes: plat bont (zoals persianer), een "omgekeerde" pels (zoals omgekeerd lam) of een regenjas met bontvoering.
Plat bont (zoals astrakan of persianer) is het meest waterbestendig van alle pelzen, omdat het niets anders zijn dan kroonharen. Maar onthoud dat, omdat plat bont geen onderwol heeft, ze niet zo warm zijn als vele andere bontsoorten.
Hoewel bontjassen niet ideaal zijn voor zware regenbuien, hebben bepaalde bontsoorten zoals muskusratten en marterachtigen (bv sabelbont) van goede kwaliteit lange kroonharen die water tot op een zekere hoeveelheid afstoot. Als uw pels nat wordt, droog deze dan nooit in de buurt van radiatoren of intense hitte. Schud gewoon het overtollig water af en hang uw kledingstuk langzaam op in een goed geventileerde ruimte. En wat sneeuw betreft: die blijft gewoon op de kroonharen liggen en schud u gewoon af als u thuis komt.


Persianer-Breitschwanz

Prioriteit: duurzaamheid.
In deze tijd van snelle, wegwerpbare mode, is het verheugend dat de meeste bontsoorten tientallen jaren meegaan. Sommige zijn nog duurzamer dan andere. De minst duurzame zijn bont zonder sterke kroonharen, zoals konijn en chinchilla (de zachtste pels), die kunnen gemakkelijker afslijten (denk aan schoudertassen).
De meest duurzame pelssoorten zijn nerts en bever bij de kortharige pelssoorten en wasbeer, coyote en marter bij de langharige pelssoorten. Dus u wilt een jas die 25 jaar van gebruik in de praktijk kan overleven voordat deze wordt doorgegeven aan uw dochter (die deze dan kan laten hermodeleren naar haar smaak)? Dan is nerts moeilijk te verslaan. 


Nerts

Prioriteit: uiterlijk.
Bent u een aandachtstrekker, of houdt u het liever discreet? Als u zojuist de prijs van “Beste Actrice” heeft gewonnen en u wilt dat de wereld het weet, dan is een jasje in langharig bont voor u. Geassocieerd met glans en glamour, niets geeft u een meer spectaculaire look dan vos met zijn lange, glanzende kroonharen en zijn spectaculaire natuurlijke kleuren.
Begeeft u zich in de meest exclusieve kringen en u wil een blijvende indruk nalaten? Ga dan voor sabelbont of lynxkat.
Voor dagelijkse, vlot draagbare elegantie is er niets beter dan nerts, al dan niet geschoren.


Lynxkat

Prioriteit: kosten.
Weinig pelsliefhebbers kunnen zich een maxi lange chinchillajas van €100.000 veroorloven, zoals Floyd Mayweather, maar wees niet ontmoedigd. Het instapniveau van pelskledingstukken heeft twee nullen minder. En bontaccessoires zoals bontkragen en -sjaals zijn altijd een goed begin om van natuurlijk bont te kunnen genieten en dezen kunnen bovendien zeer flexibel gedragen worden.
De belangrijkste kostenbepalende factoren zijn het soort bont, de kwaliteit van de pels, de maat van het kledingstuk en de verwerkings- en productietechnieken die nodig zijn om het artikel te maken.
De prijs van hetzelfde bonttype kan ook sterk variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte pelzen en de vereiste verwerkingstechniek. Topkwaliteit nertsen, sabelbont, lynxkat en chinchilla vallen altijd in de hogere prijsklassen. Omgekeerd lam van topkwaliteit is prijs/kwaliteit altijd een goede keuze: warm, licht en soepel.
Tussen die twee prijsniveaus zijn regenjassen met een bontvoering en korte, vlot draagbare vesten in nerts een goede keuze. Een korte bontvest kan bovendien ook in het voorjaar gedragen worden.


Finnraccoon

Kortom: neem de tijd om voor u het beste bontartikel te kiezen. Bezoek één van onze showrooms en streel de pelzen, pas de diverse modellen en laat u verrassen door het brede scala aan beschikbare keuzes. Het uitkiezen is een plezier op zich.