Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Fast fashion is een drug waarvan de wereld moet afkicken

Fast fashion is een drug waarvan de wereld moet afkicken

Ons huidige consumptiepatroon en onze voorliefde voor fast fashion is als een drugsverslaving. We hebben een overdosis genomen en moeten afkicken”, aldus de modejournaliste Dana Thomas in haar net verschenen boek Fashionopolis – The price of fast fashion and the future of clothes. De voorbije dertig jaar is het aantal kledingstukken dat we gemiddeld kopen verzesvoudigd. Kleding is goedkoper dan ooit met alle gevolgen van dien voor de impact van de modesector op ons leefmilieu.

De vuilbak in na 7 keer dragen
In de jaren zestig en zeventig, kwamen we de winkel uit met één stuk per persoon. Nu kan men voor dezelfde prijs tien stuks kopen. Mensen zien kleding als een wegwerpproduct, omdat ze er financieel niet in hebben moeten investeren. Vroeger was het normaal om kleding te herstellen, nu worden kleren die stuk zijn gewoon in de vuilnisbak gegooid. Wist u dat een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen voor het wordt weggesmeten? Iets kopen en er zorg voor dragen is niet meer de norm. Shoppen is een hobby geworden, zoals videogames spelen of gaan tennissen.

De journaliste besluit: “Koop één waardevol kwaliteitsstuk in plaats van tien goedkope prullen. Als u dat jarenlang zo doet, zal u een kledingkast hebben met enkel kwalitatieve kleding die u echt mooi vindt en waardeert. Liever één fantastische jurk dan tien waar ik niet warm voor loop.”