Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Een gids voor het kopen van vintage bont.

Een gids voor het kopen van vintage bont.

Je houdt van bont maar je bent nog te jong en je hebt de centjes niet om een nieuwe bontjas te kopen? Of je houdt simpelweg van vintage? Hier volgen enkele tips waar je op moet letten bij de aankoop van een vintage bontjas.

Een goede staat van het leder is de hoofdzaak.
Het belangrijkste is om te controleren of de achterkant van het bont, het leder in goede staat is. Blaas in de pels. Als het leder onder de pels scheurtjes vertoont, laat het dan in het rek hangen en zoek verder. Scheurtjes in het leder zijn vaak een teken dat de pels aan het einde van zijn natuurlijke levensduur is gekomen.

Streel de pels en voel of het leder soepel is.
Bezoek eerst een bontzaak waar men nieuw bont verkoopt en voel hoe nieuw bont aanvoelt. Dit geeft je een idee van hoe je vintage bontjas zou moeten aanvoelen: zacht en soepel. Als het leder hard aanvoelt, kan dit een teken zijn dat de bontjas zijn beste tijd heeft gehad. Maar jassen die lang niet meer gedragen zijn voelen altijd wat stijver aan. Na een reinigingsbeurt kunnen ze terug soepel worden.

Passen en passen.
Koop alleen vintage bont als deze goed past. Als die te klein is, laat je hem best hangen, want een bontjas een maatje vergroten kan duur uitvallen. Mouwen die te lang zijn is dan weer geen probleem. Dit zijn geen grote kosten.

Investeer altijd in een reinigingsbeurt.
De aangeboden vintage bontjassen zijn vaak lang niet meer gereinigd geweest. Een reiniging van een bontjas is niet zo duur en het uitzicht, het aanvoelen en de glans van de pels kan spectaculair verbeteren door een reiniging. Ook zal de jas vaak veel soepeler worden. Bovendien is het reinigen van een bontjas nooit nadelig voor het bont zelf, zolang het leder nog in goede staat is. Bont wordt immers gereinigd zonder chemische producten. Maar daarvoor moet je wel bij een bontspeciaalzaak langs gaan.

Vintage bont is een geweldige manier om jezelf kennis te laten maken met de wereld van bont. Maar pas op: ééns je eraan gewend geraakt kan je niet meer zonder. Er is immers geen enkel kledingmateriaal dat zo aangenaam draagt als bont. Bovendien krijgt je er snel een emotionele band mee.

 

Vintage bontjas Parmentier (1973)

Vintage bontjas Parmentier 1981