Parmentier Luxe Modeontwerper

Het genot van kwaliteit en schoonheid sinds 1962 in pels, omgekeerd lam, leder & daim, kasjmier, luxe regenjassen

Het huis Parmentier
Vakmanschap – Ontwerper

Achter de schermen met Els Tibau

Achter de schermen met Els Tibau

Wat gebeurt er achter de schermen van een fotoshoot? Wat is er nodig om geslaagde beelden te maken? Van buitenaf lijkt fotoshoot glamoureus, stijlvol en opwindend maar er komt veel bij kijken om mooie beelden te bekomen. Hier volgt een verslag van wat er allemaal tijdens onze fotoshoot voor 2019/2020 plaatsvond.

Keuze mannequin
Om te beginnen heb je een goed model nodig, dat past bij onze collectie en stijl. Voor dit jaar hebben we daarom gekozen om opnieuw met stijlicoon en ex miss Belgian Beauty Els Tibau te werken. Zij straalt perfect uit waarvoor Parmentier staat: tijdloze elegantie.

Haar en make-up
De uitvalsbasis voor de fotoshoot is de winkel van Parmentier op de zeedijk in Knokke. Er is een hete dag voorspeld aan de kust (30°c) en daarom is er beslist om vroeg te starten. Om 7:00u is iedereen al op post en wordt er gestart met de make-up. Make-up is uiterst belangrijk want die bepaalt in grote mate de uitstraling van de mannequin en daardoor ook het volledige plaatje. Angelique Vandewinkel, bekend uit het Vijf-programma ‘Zo Man Zo Vrouw’, neemt Els onder handen. Het is zonnig en het buitenlicht is zeer sterk, maar Angelique weet perfect welke maquillage ze moet aanbrengen in zo’n omstandigheden. Ook het kapsel neemt zij voor haar rekening. Tegen 8:40u is Els klaar voor de eerste foto.

Locatie en belichting
Onberispelijke foto’s die onze ontwerpen, het model en een bepaalde sfeer weergeven zijn allemaal te danken aan de fotograaf. Modefotograaf Zeger Garré, met wie we al zeer lang samenwerken, gaat nooit over een dag ijs. Hij verkent enkele dagen op voorhand reeds de locatie om op alles goed voorbereid te zijn. Terwijl Angelique bezig is met de make-up van Els Tibau overloopt hij samen met de styliste de te fotograferen stukken met de bijpassende kleding en schoeisel.

Styling

Bij ieder te fotograferen stuk hoort bijpassende kleding. De styling zorgt ervoor dat de look op het beeld een moderne, chique en up-to-date sfeer reflecteert en de collectiestukken van Parmentier maximaal tot hun recht komen. De styliste, Lieve,  is een week voor de fotoshoot reeds naar onze collectiestukken komen kijken om vervolgens bijpassende kleding uit te zoeken. Zij kent de leuke boetieks waar ze bijpassende kledingstukken kan lenen. Lieve heeft twee kledingrekken met blousjes, topjes, kleedjes, broeken… en twee valiezen schoenen verzameld voor de fotoshoot. Ze heeft de tijd genomen om te organiseren welk stuk bij welk stuk past. Samen met de fotograaf wordt haar keuze nog eens doorgenomen en hier en daar, op aanraden van de fotograaf, nog iets aangepast.

Shoot
8:55u: Els trekt een korte blauwe vest in nerts aan voor de eerste foto. De styliste controleert of alles goed zit. De visagiste let erop dat, door het aantrekken van de bijpassende kleding, de make-up en het kapsel in orde blijft. Iedereen begeeft zich naar de dijk waar de eerste foto’s zullen genomen worden. Het is intrigerend om te zien hoe de fotograaf en de mannequin zich continue verplaatsen en zijn assistent, met een groot reflectorbord in zijn handen, Els bij elke beweging volgt, alsof hij haar schaduw is. Je hoort voortdurend het ‘klik’-geluid van de camera die de verschillende poses en bewegingen van de mannequin vastlegt. “Kijk in de lens”, “meer uitdagend” en soms “niet lachen”, zijn slechts enkele van de indicaties die de fotograaf aan de mannequin geeft. Plots stopt de fotograaf en de mannequin en styliste lopen naar hem toe om samen de beelden op het kleine scherm van de digitale camera te overlopen. Daarop wordt dan besloten om op basis van het sterkste beeld nog enkele extra beelden in diezelfde stijl te nemen.

9:20u: het eerste stuk is gefotografeerd en iedereen rept zich naar binnen om zich klaar te maken voor het volgende stuk.

Controle
Terwijl de visagiste Els wat bijwerkt en Els die zich omkleed voor het volgende kledingstuk laadt de fotograaf de beelden op zijn computer en wordt de oogst van beelden op een computerscherm bekeken. Dit om zeker te zijn dat er voldoende goede beelden tussen zitten waaruit dan later HET beeld van deze jas voor de website en folder kan worden gekozen. Indien nodig, kan men opnieuw herbeginnen, maar dit blijkt voor deze blauwe nertsvest niet nodig.

Vervolg
Gezien de temperatuur steeds verder oploopt worden eerst alle kledingstukken in pels gefotografeerd, nu het nog niet bloedheet is. Naarmate de dag vordert en het warmer wordt worden vervolgens de jassen in omgekeerd lam, dan de regenjassen en de kasjmiermantels gefotografeerd om finaal, rond 16:20u (bij 32°C) te eindigen met jassen in leder en daim.
Wanneer twee jongens met hun witte hondjes blijven staan om naar het verloop van de shoot met Els te kijken vraagt de fotograaf om de leuke hondjes even te mogen lenen voor wat enkele extra beelden bij onze witte kasjmiermantel. Typisch voor een goede fotograaf, van iedere gelegenheid maakt hij gebruik om een extra beeld te schieten.

Einde
17:10u: De dertien stuks zijn gefotografeerd en de shoot zit erop. Zo een dag backstage maakt duidelijk dat er veel meer plaatsvindt achter de schermen dan men zou denken bij het zien van de beelden in een folder of op een website. Er is een hele ploeg die 10 uren aan een stuk intens samenwerkt om 13 stuks te fotograferen die moeten uitstralen waar Parmentier voor staat: tijdloze elegantie.